Kilégzés

Régóta foglalkoztat, milyen lehet, ha a hajnali meditációimat követő enszókat (jelentését lásd lejjebb) egybe gyűjtöm, vajon milyen képpé formálódik végül? Hogy ne csupán töprengés legyen belőle, tegnap mértem, rajzoltam, kontúroztam az alapját, azzal a szándékkal, hogy ma reggel, a meditációm nyomán selyemre engedem az első kilégzésemet.

8×8 darab, egyenként 10×10 cm-es ezüst négyzet a hófehér selymen – ez várt ma reggel. Meditáltam, ahogy szoktam, majd belemártottam a kimondottan erre a célra elkészített ecsetemet a festékbe, és… kilélegeztem. A most megosztott képen ezt láthatod a bal, alsó sarokban.

Ezt követően kicsit hagytam száradni, majd visszaereszkedtem a képbe, s hagytam, hogy tovább formálódjon. A másik kettőn ez látható.

Miért épp ma?

Hát, mert a szülinapom van. :-)

53 éves lettem. És hogy egy kis numerológiát is idekeverjek: 8-as a sorsszámom, aminek lényegi jelentése, hogy összeköti eget-földet, amolyan végtelen. Ezért rajzoltam 8×8 négyzetet. Ami 64 ugyebár, összeadva 10 – tízszerese az 1-nek, ami a kezdet. No, és az 53 is nyolc.

Hát ezért ma. Szülinap. Kezdet. Végtelen…

A ma reggeli, első képrészletet (ami neeem, nem részlegesség, hanem tökéletes teljesség :-) ), megosztom itt, most. És időről időre majd mutatom, hogyan formálódik a kép – 64 napon át.


 

Mi az enszó?

A zen körként is emlegetett enszó hagyománya Japánból származik. Eredetileg rizspapírra vagy selyemre festették a kört, közvetlenül a meditációt követve, egyetlen kilégzésre, egyelten ecsetvonással. Esetenként szimbólumokkal, rajzokkal, olykor haikuval egészítették ki az elkészült enszót. Későbbi meditációra is használták, beleereszkedve, elmélyülve a képben.

“Amikor ráébredsz, hogy ez a hibátlan hold
lakozik mélyen és tisztán minden egyes emberi lényben
minden sötét éjszaka tiszta égbolttá oldódik.”

Kojiju (1121–1201)

Jelentése: a felszabadult lélek formát ölt az anyagon. Utal a nullára, vagyis a semmi (semlegesség, egység), valamint az elmenélküliség állapotára, ezáltal a kezdetre, eredetre, lényegi középpontunkra. A teliholddal is összefüggésbe hozzák jelentését, ami a változásra, a folyamatos megújulás lehetőségére emlékeztet. A TELJESSÉG szimbóluma.

Szeretettel… <3


 

SELYEMVILÁGOM -> https://totheszterselyem.com/

 

 

hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.