Hála órát az alaptantervbe!

Azt mondják, a hála érzését meg lehet tanulni.

Én annyira fontosnak tartom a hála erejét és szükségességét, hogy úgy gondolom, az alaptanterv része kellene, hogy legyen. Hála óra. Mondjuk, a meglévő erkölcstan helyett. (Nem mellett, hanem helyett.)

Mindjárt a legelején, gyerekkorban elsajátítani így a képességet, hogy örülni tudjunk mindannak, amink van, és köszönni, köszönni, köszönni… hálásnak lenni. Azokért az ilyen-olyan pillanatokért, amiket élünk. Szelektálás, minősítgetés nélkül.
A világért, amiben létezünk. Szétválasztás mentesen, elfogadva annak különböző színeit és megjelenési formáit. Tiszteletben tarva annak nagyságát, s a mi emberi pirinyóságunkat benne.
A Földért. Állataival, növényeivel, gyönyörűségével, katasztrófáival, viharaival, folyamatos változásaival együtt. Hálával fordulni felé, amiért szálláshelyeket biztosít nekünk.
Megtanulni hálásnak lenni az emberekért, akik utunkon hosszabb, rövidebb időszakokra mellénk szegődnek. Ők életünk részei, általuk formálódunk, haladunk kiteljesedésünk felé, s bár vannak, akiktől elköszönünk, bennünk hagyott lenyomatukkal haladunk tovább. Hálával telve nézni például barátainkra. Azokra, akik mellettünk vannak, s azokra is, akik más irányba indultak.
Hálásnak lenni szüleinkért, s a bennük és általuk bennünk is élő minden ősünkért. Hiszen gyökerek, biztosan megtartó alapunk nélkül nem tudunk fényünk felé nőni.
Hálát érezni a Társunkért. Azért, hogy jóban-rosszban. Azért, hogy lát, ért, elfogad, szeret.
Hálásnak lenni az ‘apróságokért’, amik a teljességet adják: egy napkelte, egy csillagos éj, könnyű szellő, életrekeltő zivatar, egy katica a fűszálon vagy épp egy szúnyog csípése, a vajas zsemlye, házi eperlekvárral, az áramszünet, amikor nincs internet, furcsa csend támad és mi gyertyát gyújtunk, a szomszéd kapujának nyikorgása, sosem vagyunk egyedül, a csapból folyó víz tisztasága, a körforgás, kezdetek és végek, amiket nap mint nap megélünk, és a… folytassátok…

Hála órát szeretnék az alaptantervbe.
Hogy már mindjárt a legelején megtanulhassuk, hogy amink van, az elég ahhoz, hogy úgy istenigazából boldogok lehessünk. Hogy megtanuljunk valóban látni, érezni, hallani, élni. Ott, a legelején, hat-hétéves kortól, amikor épp kezdenénk elfelejteni a lényeget.

És, mert felnőve, immár magam is szülőként, hiába igyekszem magam példájával mutatni a legfőbb, emberi boldogságot, kiteljesedést teremtő érzés megélésének módját, ha abban a közegben, ahol a legtöbb hatás éri a gyerekeimet, központilag diktált menetrend van, s a feszített tempóban nem jut idő elfogadásra, szeretetre, hanem gépiesedés, rideg, felszínes értékekre fókuszálás, elvárások, ítélkezések, anyagi javak fontosságának hangsúlyozásával teljesítménykényszer folyamatos nyomásának kitéve, egyenemberesedési követelések tömkelegét sulykolják belé.
Igen, tudom, hosszú távon ‘én nyerek’, hiszen viszi tovább a lenyomatomat… de miért nem lehet könnyedebb, derűsebb, nyitottabb, játszva élőbb… önmaga… gyerek?

Hála órát szeretnék az alaptantervbe.
Heti egy órácskát kezdetben.

Amiken szakképzett hálatanárok segítenének egy roppant egyszerű ‘segédeszköz’, a Szeretet segítségével megmutatni a gyerekeknek az emberi élet működésének lényegét. Hogy nekik könnyebb legyen és szebb és teljesebb és boldogabb. Mert a hálában van ennek megteremtésének kulcsa. S a szeretet visz el hozzá.

Mert először ‘csupán’ szeretni kezdjük azt, amink van. Mindenestül.
Aztán elkezdjük megköszönni. Hálásnak lenni. Mindenével együtt.
Na, és akkor, abban a pillanatban kezdünk el élni.

Hála órát az alaptantervbe!

Hálás lennék érte…

(tótheszter: JELENLÉT)

 

Egy gondolat “Hála órát az alaptantervbe!” bejegyzéshez

hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.