Párkapcsolatok 7.

Személyesen sokat beszélek a fontosságáról, többen kértétek, s jómagam is régóta is készülök arra, hogy írok a férfi-női szerepekről. Húztam, halasztottam, kényes téma, gondoltam, jól kellene megfogalmazni, többször nekifogtam, de mindig túlbonyolítottam, hosszúra nyúlt magyarázó-magyarázkodó írásokat bírtam kreálni, s mivel az eredmények nem tetszettek, hát sorra ‘kukába’ hajítottam őket.

(Itt megjegyzem, ahogy látom, manapság szokásunkká vált túlbonyolítani, ‘agyonlelkizni’, pedig lényegi dolgaink, boldogító működéseink pofonegyszerűek, könnyen átláthatóak, tiszták…)

Múlt hétvégén Dudu barátnőm megosztotta velem, amit egy idős, bölcs parasztbácsitól hallott, s jót nevetettem magamon, rálátva eddigi kínlódós, túlragozós próbálkozásaimra… íme:

BölcsBácsi: ‘Férfi-női szerepek? Hát, az nagyon egyszerű. A férfi felelős mindazért, ami kint van, a nő felelős azért, ami bent van. A kettő közötti határ a küszöb.’

Ennyi. :-)

Ilyen egyszerű, és tényleg.
Csupán jó picit elgondolkozni azon még, mi is a kint, mi is a bent valójában, mi van kint, mi van bent.

Kint: világ, anyag, ház, új teremtése, racionalitás, kert, fizikai erő, test, ‘mamutvadászat’, mozgás, zajlás… folytathatjuk a sort.

Bent: otthon, lélek, család, a középpont stabilitása, gyerek, étkezés, lágyság, folyékonyság, megérzések, a férfi ‘bentje’… stb.

A kettőből pedig: Egység.

Fontos látni, manapság felborult, megcserélt, kaotikussá vált szerepekben botladozunk, feszülünk, így próbálunk eligazodni, merthogy igazodni hozzájuk valójában nem tudunk.

Tudom, egyfajta kényszer mentén kerekedett ilyenre, vagyis esett szét egységünk, hiszen például, roppant kevesen tehetik meg, hogy nőként csak az otthonnal foglalkozzanak, a benttel. Ennek következménye, hogy a férfiak pedig kénytelenek energiát elvenni a kinttől, s befelé fordítani, ‘női’ területre, hiszen odabent hiány van, mivel a nő energiája épp ‘férfi’ területre vándorolt. Tehát, sem nőként, sem férfiként nem tudunk ‘jól’ funkcionálni. Zavar, békétlenség keletkezett. Párkapcsolatban, családban, világban.

Megértem a kialakult felfordulás, rendetlenség miértjét, de hiszek abban, hogy ha ezen a területen tereprendezünk, az globális Rendet eredményez.

BölcsBácsi azt mondta, hogy a kettő közötti határ a küszöb.

Békém, nyugalmam, boldogságom nőként akkor lehet, ha maradok a ‘küszöbön’ belül. (Ez nem azt jelenti, hogy például akkor nem dolgozom, hanem azt, hogy ez is belülről fakadó, bentre irányuló, vagyis munkám nőként nem karrier, pénz, siker orientált, felfelé, csúcsra törekvés, hanem valamiféle belső szolgálat, egy nagyobb szervezetben, belül, középtájon.)

A férfiak feladata pedig a ‘küszöbön’ kívül… így tudnak igazán erősek, magabiztosak lenni, így biztonságot adni, újítani, teremteni, hatalmas mamutokat levadászni, hazacipelni… hozzánk, nekünk. Megpihenve, töltődve, szeretetben, boldogságban velünk. Bent. Hogy aztán újra útra kelhessenek.

A globális rendeződés a kicsiből fakad. Nincs más dolgunk, mint az egyén szintjén rendet tenni, egységet, harmóniát, nyugalmat teremteni.

A változás bentről kifelé irányú… ahogyan bent, odakint úgy.
Ha bent rend van, az megmutatkozik kint.
A bent pedig a Nő.
Belőle a születés.
Általa indul a változás.
Általa rendeződik a kint.
Általa lesz Férfi a férfi.

Hát, nagy a mi felelősségünk Nőként… de megéri picit helyretenni a szerepeket… EGYséget hoz.

3 gondolat “Párkapcsolatok 7.” bejegyzéshez

  1. @Eszter:
    Köszönjük szépen az írást (és a többi írásodat és egyéb segítő tevékenységeidet).
    Ezzel a túl-egyszerűsítéssel, pontosabban mindenre alkalmazhatóságával nem értek egyet. Jobban tetszik (mert szerintem pontosabb) Bedő Imre (Férfiak klubja) megfogalmazása a férfi / női otthoni munkáról. Szerinte nincs olyan, hogy női munka még férfi munka, csak elvégzendő feladatok vannak, amikből ki-ki tudásának (és képességeinek) megfelelően addig végez el amennyit tud míg közösen “befejeződik” a nap.

hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.