Férfi? Nő?… mindEgy

Állandóan, folyamatosan méricskélünk, minősítünk, feldarabolunk, szétválasztunk, s bár gyerekként alapunk az egység látása, érzékelése, élése, felnőve – mivel ezt láttuk, hallottuk, tanultuk – hozzászokunk: jó-rossz, sötét-világos, bal-jobb, kicsi-nagy, ilyen-olyan, olyan-ilyen, hepehepe-hupahupa, férfi-nő, szeret-gyűlöl… s mivel tökéletesen lefoglal minket a szétválogatás aprólékos foglalatossága, észre sem vesszük, hogy ami van, az maga a teljesség, lelkünk pedig igyekszik az általunk meghatározott végletek között cikázni, miközben bizonytalankodik, feszül, nyugtalan, boldogtalan.
Hiszen mindennél jobban visszavágyunk abba az egységbe, amiből elindultunk, s amiben megmaradhattunk néhány évig háborítatlanul a születésünk után.

Írtam már erről, legutóbb például ITT.

És most kicsit a férfi-nő szétválasztásra fókuszálnék (természetesen női szemszögemből), hiszen talán ez a kettősség határozza meg leginkább pillanatainkat, tesz boldoggá vagy éppen boldogtalanná, szerelmessé vagy magányossá, széppé, csúnyává, értékessé, leértékeltté…

Megszületünk. Férfinak vagy nőnek.
Ahogyan nevünk, születési dátumunk, méreteink, egyéb tulajdonságaink, úgy természetesen nemünk is van. Férfi vagy nő. Nő vagy férfi. Mi pedig e tények mentén próbálunk közlekedni utunkon.
A problémánk alapja abból fakad, hogy ezt a fizikai Férfi/Nő meghatározást összekeverjünk a férfi-női minőséggekkel.

Legkésőbb kamaszkorunk ideje tájékán kezdünk el komolyabban foglalkozni azzal, hogy tulajdonképpen kik is vagyunk, mik is vagyunk. Sokszor összezavarodunk. Próbálkozunk. Lehetünk például fiús (minőség) lányok (verekedve, focizva), lányos (minőség) fiúk (picsogva, babázva), amivel persze rendre kiakaszthatjuk a környezetünket, de az biztos, hogy a visszajelzésekből hamar megtanuljuk, mi nőies, mi férfias, s elbizonytalanodunk, kétségbeesünk, ha magunkat nem látjuk a meghatározásoknak egyertelműen megfelelően Nőnek vagy Férfinak.
És elkezdünk egységet bontani.

Felnőve – például nőneműen – aztán meg akarjuk élni a Nőt, igyekezve megfelelni annak az itinernek és képnek, amit a minket körülvevő fizikai és a már méginkább meghatározó virtuális világ letesz elénk (a valós női minőségeket, értékeket szinte teljesen mellőzve, szélsőséges, elferdített külső és belső elvárások formájában), s lenézzük, megtagadjuk a bennünk lévő férfi-minőséget.
Így csupán látszatNők lehetünk, Társ nélkül.

Vagy éppenséggel meg akarjuk tagadni a nőit, tehát, felszínre hozzuk, kidomborítjuk, megéljük a férfit. Amik nőként állítólag nem vagyunk, de hát emancipáció, harcos amazon, vetélkedés a másik nemmel, női foci, női vízilabda, lakásfelújítás, cégvezetés, falfúrás, egyedül gyereknevelés, meg tudom csinálni, vagyok olyan erős, sőt… és megmutatjuk. Jól bebizonyítjuk.
Így látszatNők lehetünk. Társ nélkül.

A lényeg, a kulcs azonban itt is az Egységben rejlik… a szétválasztás nélküli teljességben.

Nő is vagyok, és férfi is vagyok. Minőség. Kettő az egyben. :-)
Nőiségemet pedig akkor tudom igazán megélni, ha elfogadom a bennem rejlő férfi-minőséget, de nem azonosítom magam vele.

Ahogy látom, tapasztalom, majd’ mindannyian kipróbáljuk a két végletet, kicsit ‘nőt játszunk’, aztán kicsit ‘férfit’ életünk során. És ez nagyon fontos. Elengedhetetlenül. Hiszen meg kell élnünk a végleteket ahhoz, hogy rátalálhassunk az egyensúlyra, ráláthassunk arra, hogy mindEgy, és megszülethessünk, élhessünk immár valóban Nőként.
Olyan mai nőként, aki meri élni az ősi, finom női-minőséget, miközben tudatában van annak, hogy éppen azért lehet bátran például gyenge nő, mert megtapasztalhatta már többször is a benne élő erős férfit.
És így nem kell már dekázni azzal, hogy ez ‘férfimunka’, ez ‘női dolog’… nincs rá szükség, mindEgy. :-)
Egység van. Nőként. Boldogság. Társsal (aki így végre megélheti a Férfit).

(… és néha, amikor kedvem van hozzá, akár ablakot is mázolok… Nőként. :-) )

hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.